Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“, се срещна днес с членове на Регионалния Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Заедно с него в русенския клуб на запасното войнство бяха председателят на „ВМРО-Българско национално движение“ Красимир Каракачанов, зам.председателят на ВМРО и народен представител Искрен Веселинов, Иво Пазарджиев, водач на листата на кандидатите за новия общински съвет и кандидатът за общински съветник инж.Пламен Цветков от гражданската квота.


Красимир Каракачанов представи накратко своите аргументи пред аудиторията защо във ВМРО подкрепят безрезервно избора на местната структура за кандидатурата на Галин Григоров за кмет на Русе: „Григоров е познат на русенци и на Русе от много години. Няма да коментирам подтекста на казаното някога от Бисмарк, че по време на лов и по време на избори се лъже най-много. Но в избора на Григоров, съпоставен с кандидатурите на другите партии, има ярки отлики и те са, че другите постигнаха наистина видими резултати, но градът все така не е в особено цветущо положение. Галин Григоров е ТРУДОЛЮБИВ, ОТЗИВЧИВ И ПОЧТЕН човек, доказал с целия си професионален път дотук, че може да устоява на думата си и да бъде последователен в своите действия. Лично аз заставам зад тази кандидатура, защото Григоров заслужава доверието на съгражданите ни и може да го оправдае, ако русенци гласуват за него“, подчерта Каракачанов.


Галин Григоров отговори на въпроси, свързани с големите инфраструктурни проекти, с развитието на града като културен център и възраждане на авторитета му като най-европейския град на България. „Моят избор да работя за Русе е осъзната необходимост от по-градивни и ефективни действия на общинската администрация през новия мандат за реализиране на програмата ми и визията ми, което ще стане, ако русенци изберат №73 в интегралната бюлетина!“, сподели Галин Григоров.

Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“ и кандидатите за общински съветници Мими Корнажева и Пламен Цветков се срещнаха с представители на кметство Улм, които отговарят за осъществяването на Дунавската стратегия.
Галин Григоров разговаря с Питър Лангер – координатор на Съвета на Дунавските градове и региони, Герхард Майер и придружаващият ги журналист Вилхелм Хелкмайер.


Питър Лангер представи Европейската Дунавска академия, която през две години организира Международния дунавски фестивал. Той отправи покана към бъдещия кмет на Русе Галин Григоров, да посети следващото издание на форума, посветен на културните връзки между градовете по р.Дунав, който ще се състои през юли догодина.


От своя страна Галин Григоров представи идеята за създаване на Дунавски фестивал на изкуствата, който да се организира всяка година в голям град разположен по реката и да представя изпълнители в сферите на операта, джаза, арта.


Двамата обсъдиха още, как да се дадат нови импулси за работа по Дунавската стратегия, като се обмениха идеи относно голямата Европейска тема, а именно Промяната на климата. Питър Лангер предложи да се създаде Алианс между дунавските градове, които работят за справянето с този проблем.
Кандидатът за кмет Галин Григоров увери гостите, че Русе има нужния научен и технически потенциал, който да даде своя принос с идеи и разработки в усилията за справяне с климатичните промени. Григоров подчерта, че Германия е добър пример за решаването на проблема със замърсяването от промишлени източници и представи визията си в тази посока. Той беше категоричен, чезаставайки начело на града, ще направи необходимото, така че броят на закупените вече от Община Русе електромобили за градския транспорт,да се увеличава през следващите години.

Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“, участва в работна среща-дискусия, посветена на русенското здравеопазване и на проблемите, които трябва да решава в това отношение местната администрация през следващия управленски мандат. Заедно с него бяха кандидатите за новия общински съвет- Луиза Попова и водачът на листата на коалицията Иво Пазарджиев. В залата за конференции на хотел „Ана палас“ специално за участие в разговора дойде и народният представител и зам.председател на „ВМРО-Българско национално движение“ Искрен Веселинов.


„Здравето е безценен капитал, той не може да се измерва в никакви единици. Най-точните параметри за жизнеността в една община, в едно населено място, в една държава, дори и за същността на една успешна държавност, винаги могат да се открият в качеството на здравето на хората, от които са съставени тези социални общности. Днешната среща е особено отговорна, но аз разчитам на експертното Ви мнение и на полезните ходове и идеи, които можете да споделите, за да имаме наистина здрави жители на община Русе, да сме град-еталон в това отношение, а другите да споделят този опит и да го превръщат в хуманен модел на демократичната държавност и модерната грижа за здравето на населението“, сподели в началото на дискусията Галин Григоров.


В откровения разговор се включиха експерти и представители на лекарската гилдия, хора, ангажирани с администрирането в здравеопазването, както и социални работници, които извършват здравни грижи и специализирано обслужване на пациенти в нужда. Единодушно надделя мнението, че общинското здравеопазване в Русе работи в условията на 100-процентова самоиздръжка, като все по-трудно отделя средства за инвестиции в инфраструктура и техника. Въпросните трудности засега се преодоляват, подчертаха специалистите, но при непрекъснато растящите разходи за фонд „Работна заплата“ и актуализациите на другите разходни пера – ток, вода, инфлационен натиск и индексиране на удръжките, много близко е времето, в което крехкото равновесие и балансът ще бъдат нарушени.


Засега в Русе има относителен баланс в различните видове здравно обслужване на пациентите- в доболничната и болничната помощ работят изявени специалисти и много добри професионалисти, които знаят цената на собствения си труд и тяхното задържане в града тепърва ще става все по-трудно. Професионалната имиграция може да се превърне в необратим „феномен“ и заради неповратливата политика на НЗОК, откъдето не отчитат непрекъснатия „натиск“ за увеличаване на доходите, който при константния коефициент за финансиране на различните видове болнични дейности ще „торпилира“ не само русенската, но и националната здравна система.


В дискусията стана дума още и за приоритетни възможности да се помисли в бъдещите общински бюджети да се отделят до няколко процента от собствените приходи на общината, които могат да се усвояват от здравните заведения за саниране, за модернизиране на техниката и нововъведения, без които е немислимо да се говори за адекватно здравеопазване и европейски норми в това отношение.
Депутатът Искрен Веселинов разясни новите моменти от променения Закон за санирането, като посъветва всички ръководители на общински здравни заведения, които са търговски дружества, и по-специално ДКЦ –та, да разгледат внимателно промените и да кандидатстват за саниране, защото са общинска собственост.


Кандидатът на патриотичната коалиция предложи идеята, ако бъде избран за кмет, да осигури „Отворен ден за безплатни профилактични прегледи“ в специализираните здравни заведения, разходите за които ще се поемат от общината. Ще се мисли и за приоритетно финансиране в новия общински бюджет, по примера на други общини, от чиито бюджети- като например бе посочена София- се отделят до 5 процента годишно за капиталови разходи и ремонти. Според Григоров, всичко е въпрос на приоритети и възможности да се „маневрира“ в приходите на общината, които позволяват на кмета и на мнозинството в общинския парламент да решават наистина приоритетно и без отлагане финансови проблеми на здравните заведения.


„В моята управленска визия, наречена „Високо,високо, високо-заедно можем“ има специален раздел, посветен на русенското здравеопазване. В него е посочено, че главен приоритет на управлението ми, ако русенци ГЛАСУВАТ ЗА МЕН с №73 в интегралната бюлетина ще бъде да превърнем РУСЕ в град С МОДЕРНО, ДОСТЪПНО И КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, поставено върху основите на хуманността, равния достъп на всички до висококачествени здравни услуги и нов вид мениджмънт на връзката между общинската администрация и администрациите в отделните звена, болници и институции, ангажирани със здравето на нашите съграждани.


Фокусът ще бъде поставен върху доизграждане на здравната система, с интензивна превенция и профилактика на населението, защото превантивната грижа е в основата на съвременната, модерна и ефективна здравна система. Тя акцентира както върху контрола на рисковете и предотвратяването на по-голяма част от заболяванията, така и върху здравната култура на русенци. Това ще доведе до намаляване на преждевременната смъртност и до позитивен статус на здравите хора. Въпросните усилия предполагат постепенно преминаване от традиционния медицински модел към по-широко сътрудничество в името на здравословния начин на живот и много повече работа, като за каузата работят ОБЕДИНЕНИ всички обществени сектори.

Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“, евродепутатът Андрей Слабаков и водачът на листата на коалицията за общинския съвет Иво Пазарджиев гостуваха в дома на известната в Русе основателка на Движението за самозащита на Русе Цонка Букурова. Преди 32 години Букурова и още няколко жени- Албена Велкова, Тодорка Бобева, Евгения Желева и Стефка Монова от тогавашното предприятие „Паркстрой“, организираха първите протести срещу обгазяването на Русе с хлор от химическия комбинат в Гюргево. Всъщност, по думите на Цонка Букурова, тогава този граждански акт срещу бездействието на комунистическия режим е бил в основата на създадените по-късно неправителствени граждански движения, благодарение на които се случиха събитията през 1989 година и свалянето на тоталитарната власт от кормилото на държавността.


Домакинята на тази много интересна и вълнуваща среща демонстрира младежки дух и великолепна памет, като отново доказа, че в Русе и сред русенци продължава да свети пламъчето на гражданската доблест и непримиримост. Цонка Букурова увери своите гости, че никой от русенци, свидетел на онези събития, не е забравил хлорния ужас, станал причина стотици семейства да напуснат града и да поставят началото на сериозна демографска криза, чиито последици вече се усещат необратимо и тягостно в съвремието на европейския град.


„Много хора в столицата и до днес подминават онова наше първо надигане срещу комунистическото бездушие и премълчаване на обгазяването на Русе в името на някаква, криворазбрана интернационална, комунистическа солидарност. Ние се занимавахме с озеленяване, с екологическата жизненост на градската среда, а се случваше нещо ужасно. Затова нашите протести бяха не само начало, но и в основата на демократичните промени в България“, сподели Цонка Букурова и разказа на Андрей Слабаков спомени за това как неговия баща, покойният вече актьор Петър Слабаков, е помагал на русенци в екологичната им съпротива срещу режима.


„Не мога да не споделя искреното си уважение и възхищение към тези жени и лично към нашата домакиня г-жа Букурова за мъжеството и смелостта, за съхраненото благородство и твърдостта на убеждението , че и днес Русе, като един съвременен и модерен европейски град, не трябва да живее в екологично неравновесие и нови замърсители да тровят въздуха на всички жители. Аз се постарах като областен управител да взема всички необходими мерки по установяването на причините за поредните обгазявания. В хода на предизборната надпревара установих, че това е проблем №1 за всички нас, че ОБЕДИНЕНИ от каузата да дишаме чист въздух и да имаме перфектна околна среда, можем да постигнем хармония между модерните производства и тяхната екологическа пригодност към европейските нормативни документи, които третират запазването на околната среда. Вярвам, че сме на пръв път, че сме ориентирани за начините и средствата, с които ще спрем тази практика. Ако бъда избран за кмет и русенци гласуват за мен с № 73 в интегралната бюлетина, първото нещо, с което ще се захвана, ще бъде именно екологията на града- по този въпрос повече не може да има отлагане, заобикаляне на проблема и прехвърляне на топката между институциите“, каза Галин Григоров.
Кандидатът за кмет Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО-Българско национално движение(НФСБ)“, и евродепутатът Андрей Слабаков потвърдиха намерението си да работят в тандем за екологията на Русе и да търсят най-доброто решение за решаването на този проблем, прехвърлян през последните 10 години от институция към институция, без видими и позитивни резултати за града.